Uusi blogi

Tervetuloa lukemaan myös toista blogiani - iguilua!

Maakilpikonnan terraario ja olosuhteet - lyhyt oppimäärä



Terraarion koko

Aikuinen maakilpikonna tarvitsee pinta-alaa VÄHINTÄÄN kaksi neliömetriä. Näin suurta akvaterraa ei olekaan, joten kaikkein paras on rakentaa terran vaikka vanhasta sängynpohjasta, vaatekaapinrungosta, jne...
Tietenkin konna pärjäilee pienemmässäkin, jos saa liikuntaa lattialla tai ulkona, mutta kun on kunnon terra, niin eipä tarvitse ainakaan huolehtia onko konnalla kaikki hyvin, jos vaikka lähtee viikonlopuksi pois kotoa. Konna pärjää, kun on olosuhteissa, jotka ovat sille optimaaliset ja turvalliset. Esimerkiksi herppi.net -keskustelufoorumilta löytyy esimerkkikuvia “lattiaterraarioista”, joissa on suljettava ja avattava ramppi, josta konna pääsee lattialle ja halutessaan taas takaisin terraan. 


Lämmitys ja valaistus

Maakonna tarvitsee lämpölampun ja UV-valon. Lämpölampun tulee olla tehokas, mutta pistemäinen. Suurinosa maakonnan terrasta saa olla huoneen lämpöinen, yksi normaali 50W hehkulamppu riittää spotiksi isoonkin terraan, ja sen kannattaa asentaa melko ala ( = lähelle konnaa). 
UV-valoon kannattaa sitten panostaa enemmän. Sen tulee olla lositeputki, UVB 10 %, eläinkaupasta. UVB-valo kannattaa asentaa mahdollisimman lähelle ruokinta ja lämmittelyaluetta, jotta konna saa valoa mahdollisimman paljon.


Pohjamateriaali

Konnan terrassa tulee olla turve-hiekka pohja, niin paksulti, että konna mahtuu kaivautumaan sinne kokonaan piiloon. Aikuisella konnalla siis 15-20 cm paksuudelta. Tämä seos pidetään kosteana ihan vaan kaatamalla sinne vettä tai sumuttamalla sumutin pullosta, niin että se on kostea, mutta ei märkä. Turvetta ja hiekkaa saa edullisesti esim puutarha- tai rautakaupoista, eikä niitä tarvitse mitenkään esikäsitellä. Turvehiekkaseos on älyttömän edullinen, turvallinen ja luonnollinen konnalle, sitoo hajut ja on helppo pitää puhtaana. Kakat kerätään pienellä lapiolla aina, kun niitä näkyy ja koko pohjamateriaali vaihdetaan uuteen kerran vuodessa.


Ruokinnasta ja ruokavaliosta on tietoa sivulla Maakilpikonnan ruokinta


Tämä siis todellakin lyhyt oppimäärä, joka on kirjoitettu ajatellen sellaisia henkilöitä, jolle maakonnan hoidon perusteet ovat täysin vieraat ja tarvitsevat pikaisesti sopivat olosuhteet konnalle. Esim. niille, jotka ovat yllättäen ottaneet resque-konnan hoitoonsa.

Tämän ohjeen lisäksi on tärkeää opiskella lajin vaatimista olosuhteista tarkemmin, vuodenaikojen vaihteluista, talvilevosta, horrostuttamisesta, kesälevosta, jne.

Suosittelen lukemaan keskusteluita herppi.net -sivustolta ja sieltä voi myös kysyä kokeneilta harrastajilta neuvoja. Minut löydät sivustolta nimimerkillä paputtaja.